De moestuin

groenten3

Naast het werken me dieren hebben we ook een moestuin. Daar kweken we het voedsel voor de dieren, maar ook kweken we groenten voor eigen comsumptie.
We hebben groenten in de volle grond, maar we kweken ook groenten volgens de square foot gardening methode van Mel Bartholomew.

Citaat van Mel Bartholomew: “Vragen kwamen bovendrijven: Waarom planten we een heel zakje zaad op hetzelfde moment om daarna de meeste plantjes uit te moeten dunnen? Waarom is de onderlinge afstand van de plantjes in de rij 5, 10, 15 en 30 cm. terwijl de rijtjes 60 tot 90 cm. uit elkaar moeten liggen? Waarom zaaien we zo dik dat we überhaupt moeten dunnen? Waarom spitten en harken we onze grond zo dat hij mooi los en rul is terwijl we er later weer overheen lopen en ons werk teniet doen? Waarom laten we onze tomaten, courgettes, meloenen en pompoenen zo uitgroeien dat ze ontzettend veel land innemen, land wat allemaal gecultiveerd, bemest, bewaterd en gewied moet worden? Het antwoord op al die vragen was steeds hetzelfde: omdat we het altijd zo gedaan hebben.

Na een jaar vol onderzoek, overwegingen en experimenten ontwikkelde ik Square Foot Gardening (Vierkant Tuinieren): een makkelijke, eenvoudig te leren methode, die het hele jaar door grote opbrengsten levert met weinig inspanning en die gegarandeerd werkt voor zowel beginners als ervaren tuiniers.

Vierkant tuinieren zorgt voor plezier in tuinieren; je bent lekker buiten bezig – je handen in de aarde – met als resultaat alles wat je wilt eten, zonder een hoop kosten en moeite. Met Vierkant Tuinieren bespaar je minstens 80% van de ruimte, tijd en kosten die je normaal nodig hebt voor een moestuin terwijl je tegelijkertijd beter en meer oogst met minder werk. Uitdunnen en verspenen is overbodig, het wieden van onkruid is minimaal – net als water geven – en dat alles op een vijfde van de oppervlakte die je normaal voor dezelfde opbrengst zou gebruiken. Bovendien heb je geen duur gereedschap of constructiemateriaal nodig.”

 
square foot gardening     pg_1080773695

Plaats een reactie