De schapen moesten weer geschoren worden. Een van de schapen hebben we al drie keer van een wisse dood gered door hem weer overeind te zetten, omdat ze niet meer overeind kon komen door de dikke vacht. Toen we de schapen in de stal hadden gedreven, bleek een van de schapen (die telkens op haar rug lag) myiasis te hebben. Myiasis (ook wel vliegenlarveziekte) is een aandoening die we bij meerdere diersoor-ten kunnen waarnemen. De ziekte wordt meestal veroorzaakt door de larven (maden) van de blauwgroene vlieg (Lucilia Sericata). Deze vlieg is overwegend actief in de periode van april tot en met oktober. De maanden waarin de ziekte zich het meest openbaart zijn juli en augustus.
De vlieg legt haar eitjes in de wol van schapen en lammeren. Binnen enkele uren tot een dag komen de eieren uit. De uitgekomen larven vervellen enkele malen en gaan zich een weg door de huid vreten.
De eitjes kunnen over het gehele lichaam van een schaap worden gelegd, maar de voorkeur van de vlieg gaat uit naar warme, vochtige en vuile plekken. Zo wordt myiasis vaak gezien bij schapen met een met mest besmeurde achterhand. Bron: Levende Have
Het schaap heeft antibiotica gekregen en krijgt dat nog 5 dagen lang. Daarnaast moest ze met haar billen in een bad met Sebacil, dat de larven doodt. Een ander verdacht schaap moest er ook aan geloven. De dierenarts kreeg na onze melding in een week nog driemaal dezelfde melding. Hij had dit nog niet zo vroeg in het jaar meegemaakt!
Tijdens het scheren van de vacht werden de klauwtjes door de stagiaires bekapt.