Recensie Spring Angels – Training hersenen met muziek werkt goed bij De Engelenburgh

Training hersenen met muziek werkt goed bij De Engelenburgh in Nieuwe Niedorp
Esther Raatgers Gisteren, 18:44 Noord Hollands Dagblad.

Een soort Knoopgala op locatie. Zo voelt dit evenement op Kunst- en Zorgboerderij De Engelenburgh aan als je fragmenten van vorige edities op internet bekijkt.Mensen met een verstandelijke beperking die samen met (semi-)professionele muzikanten hun favoriete nummers ten gehore brengen. Dat is de formule voor dit halfjaarlijks terugkerend evenement in Nieuwe Niedorp dat duidelijk vruchten afwerpt.

„Wij zijn een van de weinige zorgboerderijen in Nederland die muziek als activiteit aanbieden. Muziek traint hun hersenen: ze moeten tellen, luisteren, spreken, wachten, kijken. En de resultaten zijn vaak heel erg bijzonder. We kregen een cliënt binnen die heel ongelukkig was, niet wist wat hij met zijn leven aan moest. Hij weet nu dat hij muzikant is, dat hij dat kan. We repeteren vier maanden lang, twee keer in de week, en je ziet ze dan groeien”, vertelt Ralph Burgemeestre, mede-eigenaar van de Engelenburgh.

Oefening baart duidelijk kunst en met geduld gaat er een heleboel, want met een professionele band op de achtergrond blijft elk nummer op de rails. En iedereen blinkt uit met zijn of haar eigen talent. Laura Ursem bijt met ’Stuck’ het spits af en krijgt later de zaal muisstil met een prachtig gezongen ’Hou me vast’.

Podiumbeest.
Ook Stef van Assem blijkt een ongekend muzikaal podiumbeest. Hij zingt, speelt gitaar en mondharmonica in ’You May Be Right’ en ’Knocking on Heaven’s door’. En Jasper en Conor krijgen als twee rasartiesten de hele zaal mee met hun nummers van Guus Meeuwis en Simply Red.

Jermain krijgt hulp op de djembe’s en zingt een leuke versie van ’Meneer Kannibaal’.
De groep sluit af met ’We zullen doorgaan’. Hoeve Engelenburgh, dat spreken we af. Want niet alleen voor de bewoners, maar ook voor het publiek zijn dit soort middagen ongekend belangrijk.

Recensie.
Gezien: ’Spring Angels’, 24 juni 2018 in Hoeve Engelenburgh in Nieuwe Niedorp. Met medewerking van: Ralph Burgemeestre, Jonne van der Hoek, Esther Kaper, Koos Slippens, Pieter van der Aat en Frank Stuurman en clienten van Hoeve Engelenburgh

Uit het Noord Hollands dagblad van 25-06-2016

Plaats een reactie