Krantenartikel Noord Hollands Dagblad

Bron:  Noord Hollands Dagblad.

Intiem theatertje verrijkt Engelenburgh in Nieuwe Niedorp

NIEUWE NIEDORP – Toneel, muziek, stand-up-comedy: het mag in Nieuwe Niedorp gaan bruisen in dat splinternieuwe theatertje ’De Engelenburgh’. Laat dat verkleinwoordje trouwens maar weg. Er is ruimte voor honderdvijftig toeschouwers. Wie er wil optreden, kan zich melden.

Door Petra Bies – 8-6-2015, 11:40 (Update 8-6-2015, 11:40)


Het theater maakt deel uit van Hoeve Engelenburgh, een zorgboerderij waar vijf jongvolwassenen met een licht verstandelijke handicap wonen en waar dagbesteding wordt geboden aan nog een aantal mensen. Hij wordt gerund door het echtpaar Ralph en Ellen Burgemeestre. Een wat wonderlijk gespelde achternaam, maar dat heeft alles te maken met een verschrijving door een ambtenaar toen een voorvader Burgemeester verhuisde naar Indonesië, verklaart Ralph Burgemeestre.

Hij is van huis uit beeldend kunstenaar, de gehandicaptenzorg kwam in beeld toen zijn vrouw als leerkracht op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen werd aangesteld en hij daar als vrijwilliger aan de slag ging. ,,Deze groep heeft toen mijn hart gestolen.’’

Liefde

Een aantal jaren geleden kocht het stel een oude stolp aan de Terdiek in Nieuwe Niedorp en verbouwde die tot een zorgboerderij, met meteen al het vaste plan dat te combineren met die andere liefde: de kunst. Onlangs werd al een expositieruimte in gebruik genomen, aanstaande zondag is de doop van het theater. Die voorzieningen zorgen, samen met het al eerder geopende theehuis, voor werkgelegenheid voor de bewoners. Zij helpen overal bij mee en stonden ook al zelf bij wijze van try-out op de planken in de eigen voorstelling ’Gekleurd water’. ,,Prachtig om te zien wat ze neer wisten te zetten’’, zegt Burgemeestre.

 

Ontmoeting

De zorgboerderij voert ’een plaats van ontmoeting’ als ondertitel. De galerie moet de aantrekkingskracht van het theehuis nog vergroten, het is immers leuk om een bezoek aan beide te combineren. En ook het theater moet mensen uit Nieuwe Niedorp en omgeving naar De Engelenburgh krijgen. ,,Bijvoorbeeld met stand-up-comedy, dat is er nog niet veel in deze omgeving. Het theater leent zich verder heel goed voor intieme voorstellingen en concerten. Het heeft een mooie akoestiek.’’

Vooralsnog wordt gemikt op in ieder geval één optreden per maand. Het worden heel betaalbare voorstellingen, de entreeprijs zal niet hoger zijn dan een tientje. Bovendien moet het een sterke lokale functie krijgen, talent uit eigen gebied kan er optreden. Hetzelfde geldt voor exposanten van kunst, iedereen die wil kan zich aanmelden.

De openingsvoorstelling is zondag 14 juni vanaf één uur en wordt verzorgd door Zoet!, een nieuwe vierkoppige semi-akoestische band uit de buurt, bestaande uit Jonne van der Hoek, Noortje Pater, Chiel Schilder en Shanice van der Fluit. Zij spelen popmuziek uit de laatste decennia met een eigen sausje. Het zijn vooral luisterliedjes, die vierstemmig worden gezongen. Singer-songwriter Jasper Schalks verzorgt de support act. De entree is vijf euro.

In de galerie exposeren de jonge kunstenaars Daphne Bitter en Isabelle Hauschildt.

Groentekas

Het theater is niet de laatste troef. Het volgende plan dat op stapel staat is het bouwen van een kas, waarin groenten kunnen worden verbouwd. Driekwart van de oogst zal via Landzijde, een stichting van zorgboerderijen, naar de voedselbanken gaan. ,,We hopen daar nog dit jaar mee te beginnen.’’

Wie wil optreden of exposeren, kan bellen 06-21639396 of mailen: hoeve@engelenburgh.net

Plaats een reactie