Ilona traint de “veulens”

Mij is gevraagd iets te schrijven over hoe ik met paarden omga, met name hoe het beleren van een jong paard in zijn werking gaat. Poeh, ik kan je zeggen dat dat in woorden heel moeilijk uit te leggen is! Toch ga ik m’n best doen en een poging wagen…

Bij mij staat respect voor het paard voorop. Paarden denken niet zoals mensen, dus ik probeer alles vanuit het paard te bekijken. Voorbeeld: een paard vind een boomstam eng die naast de weg ligt. Voor ons is dat normaal, die boom is gewoon gekapt toch… Een paard kan dat spannend vinden, want normaal gesproken hoort die boom gewoon rechtop te staan! HELP!!

Als ik merk dat een paard iets spannend vindt, dan negeer ik dat nooit. De eerste reactie van paarden is dat ze willen vluchten, zich afsluiten of gaan vechten (steigeren, bokken, bijten).. Ik ben een voorstander ervan om het paard de enge omgeving of het enge object zelf of samen met mij te onderzoeken. Zo leert het paard het voorwerp te benaderen en erachter te komen dat het niet zo eng is hoe hij of zij dacht! En zo leren ze ook de spanning af te laten vloeien waardoor het paard er dus zelf voor gaat kiezen om niet te vluchten, zich af te sluiten of te vechten.

 

 

Enya en Ilona

Verder probeer ik in de omgang de dingen zo logisch mogelijk te doen voor een paard. Voorbeeld, heel beknopt beschreven: jonge paarden die beleerd gaan worden. Ik bereid ze eerst voor door ze op lichaamstaal te laten stappen, draven en galopperen. Ook wordt er vanaf de grond kennis gemaakt met het sturen en stem hulpen, zodat ze dat al een beetje door hebben. Vervolgens als ik erop zit, laat ik iemand vanaf de grond die lichaamshulpen geven. Zo kan het paard wennen aan gewicht op de rug en kan hij zijn balans gaan zoeken. Uiteraard eerst allemaal in stap, herhalen herhalen herhalen!!

Enya en Ilona 2

Geduld hebben is heel belangrijk, niet alleen met het beleren, maar met alles wat met paarden te maken heeft. Ik kijk per paard per keer hoe het gaat en hoe ver we gaan. We nemen hele kleine stapjes, zodat ik niet over de grenzen ga van het paard, dit geldt ten alle tijden!! De stapjes moeten logisch op elkaar volgen. Daarna leer ik het paard de stem hulpen verder voor de 3 gangen. Zodat ik uit eindelijk geen hulp meer vanaf de grond nodig heb. Als dat allemaal goed gaat kan ik de stem hulpen gaan koppelen aan de lichaamshulpen van de ruiter. Tijdens dit hele proces is het paard vrij om alle materialen die gebruikt worden te bekijken en te besnuffelen, zodat hij of zij bij alles betrokken wordt.

Het is heel erg moeilijk om precies te beschrijven wat ik doe, maar ik hoop dat dit een beetje een beeld heeft gegeven van hoe ik het aanpak. Uiteraard valt er veeeel meer te vertellen en komt er veel meer bij kijken dan dit kleine stukje wat ik hierboven geschreven heb….

Liefs, Ilona.

Ilona

Plaats een reactie