Artikel Schagen op zondag

1896440_medium

Onderstaand artikel stond in Schagen op Zondag

‘De verzorging van de dieren heeft voorrang’
Kunst- en zorgboerderij Hoeve Engelenburgh uniek in de regio

(Foto’s: Bertil van Beek / RM)

NIEUWE NIEDORP – Ralph en Ellen Burgmeestre hebben vorig jaar besloten dat het tijd was om hun droom waar te maken. Het stel heeft een prachtige hoeve gekocht in Nieuwe Niedorp aan Terdiek 20, op de grens met Oude Niedorp. Na 25 jaar gewoond te hebben in een woonwijk in Alkmaar, wonen ze nu op het platteland. In deze boerderij genaamd ‘Hoeve Engelenburgh’ zijn ze een kunst- en zorgboerderij begonnen. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen in Hoeve Engelenburg vijf dagen in de week terecht om te werken met dieren en zich bezig houden met het maken van kunst.

 

De unieke boerderij, maar ook de unieke activiteiten maken Hoeve Engelenburg tot een bijzonder complex. De hoeve uit 1914 krijgt binnenkort een zorgbestemming. “Nu heeft de boerderij nog een agrarische bestemming, maar dat gaat binnenkort veranderen. Ondanks de verandering van bestemming blijven de dieren in en rond de boerderij de belangrijkste bewoners”, aldus Ralph. Rond de boerderij zijn paarden, varkens, geiten, ezels, kippen, konijnen, eenden en ganzen te vinden.

Werknemers

“We hebben de boerderij vorig jaar op 15 oktober gekocht en zijn direct aan de slag gegaan met verbouwen. Dit doen we samen met onze cliënten, maar wij noemen ze liever werknemers. ‘Cliënten’ klinkt zo onpersoonlijk.” De werknemers van Engelenburgh komen uit de driehoek Schagen, Alkmaar en Hoorn. “We hebben nu twaalf medewerkers, maar kunnen en willen aan zestien werknemers werk bieden. De werkplek blijft hierdoor kleinschalig. Zo kunnen we iedereen aansprekend en uitdagend werk bieden.”

Atelier

Hoeve Engelenburgh opent in het voorjaar van 2011 haar deuren voor het publiek. De hoeve is voorzien van een nieuw dak en alles is van binnen gestript. Op dit moment zijn de werknemers onder meer bezig met de bestrating. “In de hoeve krijgen we onder meer een expositieruimte, een theehuis, een winkeltje, een kantine en diverse stallen. De schilderijen die onder onze leiding in ons atelier worden gemaakt komen weer in de expositieruimte te hangen. Zo ontwikkelen onze werknemers zich weer als kunstenaars. Dit bestaat nog niet in deze regio. Als we open zijn voor het publiek kunnen bezoekers de schilderijen kopen en de geteelde groenten uit onze moestuin kopen in het winkeltje en daarnaast nog iets drinken in het theehuis. Zo halen we de maatschappij binnen. Het publiek wordt overal geholpen door onze werknemers, waardoor er een perfecte integratie plaatsvindt.”

Ervaring

Ralph en Ellen hebben beiden gewerkt op een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Ellen heeft daar gewerkt als groepsleerkracht en bouwcoördinator en Ralph als leerkracht en stagebegeleider. “Omdat we uit het onderwijs komen zullen we ontwikkelingsgericht naar mensen blijven kijken en gauw zien wat iemand nog moet leren en waar de ontwikkelingsmogelijkheden liggen.” Ellen heeft ruim dertig jaar ervaring in het onderwijs. Waarvan twintig jaar in het speciaal onderwijs. Ralph heeft drie jaar gestudeerd op de Rietveld academie en daarna drie jaar op de Rijksacademie te Amsterdam. “Het gaat ons niet om geld verdienen, we zijn ontwikkelingsgericht bezig. We hebben niets te verbergen, we willen het graag delen.” (QvT)
Kijk voor meer informatie op www.engelenburgh.net.

Hoeve Engelenburgh – Terdiek 20 – 1733 JE Nieuwe Niedorp – tel. 06 28 63 87 81 – www.engelenburgh.net

Plaats een reactie