De paarden

Kathy

        Lisa

Dieren nemen op een boerderij een belangrijke plaats in. Dit geldt ook voor Hoeve Engelenburgh.
Wat hebben we, wanneer we volledig opgestart zijn allemaal rondlopen? Geiten, kippen, varkens, schapen, konijnen en paarden.

De paarden die we hebben zijn Ierse Tinkers. De Tinker komt oorspronkelijk uit Ierland en Engeland. De naam Tinker komt van het Ierse woord tinceard (tinsmid; scheldnaam voor zigeuners). De Tinkers waren paarden van rondtrekkende zigeuners. Vanwege hun bonte aftekeningen waren de tinkers goed herkenbaar (en dus lastig te stelen) en werden ze niet geconfisqueerd door het Engelse leger omdat ze te opvallend waren (Wikipedia).

Zigeuners met tinkers

De Tinker is een rustige koudbloed en heeft een goed, eerlijk en slim, maar soms ook een eigenwijs karakter. Onze tinkers zijn lief en gemoedelijk en houden wel van een knuffel.

Werken met paarden is heel bijzonder. Het paard neemt je precies zoals je bent. Een paard is niet gevoelig voor taal: hij reageert op de signalen die jij met je lijf uitzendt. Ben jij gespannen dan is het paard alert, want misschien dreigt er gevaar. Ben jij goed geaard en rustig dan zal het paard zijn hoofd laten hangen en zich ontspannen: alles is dan immers veilig.
Het paard fungeert als spiegel: hij laat zich niet foppen. Het paard zal je herkennen zoals je werkelijk bent. Dat kan soms confronterend zijn maar meestal ook bevrijdend: bij een paard hoef je je niet anders voor te doen dan je bent.
Met paarden werken is een indringende training in contact maken, uiten en leren hanteren.

Paarden houden je een spiegel voor, waarin je geconfronteerd kunt worden met jezelf en je eigen gedrag. Paarden reageren direct en alleen op wat je doet; niet op wie je bent. Paarden reageren instinctief en zijn daarin volkomen eerlijk. Het paard reageert op je lichaamstaal en werkt zo als spiegel. Doordat het paard voortdurend spiegelt, dwingt het paard je als het ware contact aan te gaan met jezelf (en je gevoel).

Een paard is een kuddedier, en gewend geleid te worden door een leidende hengst en een leidende merrie. Deze bepalen de richting en de snelheid waarin de kudde zich voortbeweegt. Alle andere paarden van de kudde volgen. Een paard, uit de kudde gehaald, wil dus graag geleid worden. Van dit natuurlijke gegeven wordt veel gebruik gemaakt. Doordat een paard zo duidelijk en zo direct reageert, en graag geleid wil worden door jou kun je met een paard goed oefenen, zowel naast als op het paard!

Paarden blijken heel goed in staat om kwetsbare mensen extra voorzichtig te behandelen. Zij weten die zorgzaamheid te combineren met hun natuurlijke directe reacties, onafhankelijkheid en kracht. Paarden vellen geen oordeel. Het paard neemt je zoals je bent. Dat nodigt uit … Het is het niet belangrijk hoe intelligent je bent of hoe je er uit ziet.

Al werkend met de paarden word je zelfverzekerder omdat iedere verandering onmiddellijk teruggezien wordt in de reactie van het paard. Dat is de beloning en dat motiveert je om verder te gaan op het ingeslagen pad.

Paarden_Marion_2

Artikel: De betekenis van landbouwhuisdieren in de hulpverlening   kip

       

Plaats een reactie